Dentoloji

TOTAL PROTEZLER (TAM DAMAK)

PANORAMİK RÖNTGEN

Çenedeki tüm dişlerin kaybedilmesi sonucu hastalar tarafından takılıp çıkarılabilen hareketli protezlerdir. Diğer protezlere göre biraz daha ekonomiktir. Ancak hastaların proteze alışması 1 -2 ay gibi bir süre alabilmektedir. Bazı hastalar protezinin aşırı hareketli olmasından rahatsız olabilmektedir. Bu durum dil ve yanak hareketlerine çok fazla müsait alt çene de belirgin oranda daha fazladır. Üst çenelerde protezin hareketliliği çok fazla görülmemektedir. Mevcut kemik miktarı, çene kavislerinin şekli ve etrafındaki yumuşak doku desteği protezin stabilitesinde büyük öneme sahiptir. Zamanla ve ilerleyen yaşlara bağlı olarak protezin tutuculuğu azalabilmektedir. Böyle durumlarda özel materyallerle protezin gerekli bölgelerine tekrar uyumlama yapılması gerekebilmektedir. Ayrıca alt çenede uygulanacak 2 veya  4 implant üzerine yapılan total protezler hasta şikayetlerinin  büyük oranda azalmasına ve protezin stabilite kazanmasına olanak sağlar.

BÖLÜMLÜ PROTEZLER

Halk arasında yarım damak olarak da bilinen protezler çenelerdeki kısmi diş eksikliklerinde metal ve akrilik kombinasyonu ile hazırlanırlar. Kroşe adı verilen kancalarla dişlerden destek alınarak hastaların kullanımına sunulan bölümlü protezler mevcut dişlerin konum ve fonksiyonu düşünülerek hassas bir planlama gerektirir. Yapısında bulundurduğu kroşeler sayesinde total protezlere kıyasla daha stabildirler. Tıpkı total protezler gibi takılıp çıkartılması hastalara bırakıldığı için temiz ve hassas kullanılmalıdır.

İMPLANT ÜSTÜ SABİT PROTEZLER

İmplantın yerleştirilmesinde sonra 3-4 ay içerisinde implant ve kemiğin kaynaşması tamamlanır.Daha sonrasında gerekli parçalar kullanılarak 7-10 gün içerisinde implantın üzerine yapıştırılacak ya da vida ile bağlanacak sabit protezler tamamlanmış olur. Bazı durumlarda implantın yerleştirilmesinden sonra hiç beklemeden protez aşamasına geçilebilmektedir. Ancak bu durum için mevcut kemiğin uygun olması ve bazı diğer şartların elverişli olması gerekmektedir.

İMPLANT ÜSTÜ HAREKETLİ PROTEZLER

Ağızdaki tüm dişlerin kaybedilmesi sonucu kullanılmaya başlanan tam protezler yetersiz kemik ve yumuşak doku sebebiyle protezde harekete, dengesiz kuvvet gelmesinden dolayı yaralara, protez altına gıda artığı kaçmasına ve konuşma problemlerine yol açabilmektedir. Böyle durumlarda daha çok alt çenede uygulanması gerekliliği ile  alt çene de en az 2, üst çenede en az 4 implant üzerine locater , ball ataçman ve barlı implant destekli hareketli protezler hastaların kullanımına sunulabilmektedir. İmplant üstü full sabit protezlere kıyasla daha ekonomiktirler. Mevcut stabilite ve hasta konforları total protezlere oranla çok daha iyidir.

Restorasyona olanak tanımayacak düzeyde aşırı madde kayıplı dişler, tekrarlanan ve iyileşmeyen kanal tedavili dişler, kist ve tümör içerisinde bulunan dişler, travma ya da periodontal problemler sebebiyle sallanan dişler, zamanı gelmesine rağmen ağızdan düşmeyen süt dişleri ve ortodontik tedavi için gerekliyse diş çekimleri yapılabilmektedir.