Dental implantlar; hastanın kaybettiği estetik, fonksiyon (çiğneme), fonetik (konuşma) ve psikolojik bütünlüğü yeniden kazandırmak amacıyla lokal anestezi altında çene kemiği içerisine yerleştirilen genelde titanyumdan yapılmış doğal diş köklerinin yerini alan materyallerdir.
Operasyondan önce hastadan alınan detaylı tıbbi geçmiş ve röntgen incelemelerinden sonra hastanın beklentisi, mevcut durum ve hekimin tecrübe ve tavsiyesiyle en uygun tedaviye karar verilir.
Tam damak (total protez) veya yarım damak (parsiyel protez) kullanmak istemeyen ya da total protezinin (daha çok alt çenede görülür) aşırı hareketliliğinden dolayı kullanamayan hastalar için implant diş tedavisi sorun çözücü olabilmektedir. Hastalar hiçbir işlem görmemiş dişlerinin kaplama ve köprü yapımı için küçültülmesini istemediklerinden dolayı haklı olarak implantı tercih edebilmektedirler.
Yeterli kemik kalınlığı ve yüksekliği bulunan hastalarda iki diş arasına bir implant yerleştirilmesi 10- 20 dk arasında sürebilmektedir. İmplant yerleştirildikten sonra osteoentegrasyon süreci dediğimiz kemik ve implantın kaynaşma süreci başlar. Operasyondan 3-4 ay sonra kemik ile bütünleşmiş implantın üzerine planlandığı şekilde protetik olarak üst yapılar takılır ve tedavi bitirilir.
Bazı özel durumlarda diş çekimi yapıldıktan hemen sonra implant kemik içerisine yerleştirilir(immediat implantasyon). Ve yine bazı durumlarda hiç beklemeden implant üzerine üst yapı aşamasına geçilebilir(immediat yükleme). Tabii tüm bunlar için implantın kemik içerisindeki sıkılığı(primer stabilite) belli bir düzeyin üzerinde olmalıdır.
İmplant tedavisi teşhis ve planlamasından başlayan tedavi ve sonraki süreçle beraber bir bütündür. Tüm basamakların detaylıca incelenerek ilerlendiği durumda implant başarısı hasta ve hekim açısından tamamen büyük oranda yüz güldürücü olacaktır.