Dentoloji

CERRAHİ TEDAVİLER DİŞ ÇEKİMİ

Diş çekimi geri dönüşü olmayan bir tedavi yöntemi olduğu için gerekli olduğu durumlar titizlikle irdelenmeli ve planlamalar bu şekilde yapılmalıdır. Hastaların tıbbi ve sosyal durumları göz önüne alınarak implant ya da sabit-hareketli protetik seçenekler ile çekilen dişlerin yerleri doldurulabilmektedir.

Diş çekimleri genel olarak lokal anestezi altında olmakla beraber gerekli bazı durumlarda sedasyon ya da genel anestezi altında da yapılabilmektedir.

Diş çekimi sonrasında pamuk tampon en az yarım saat süre itibariyle çekim yerinde tutulmalıdır. İlk 24 saat sıcak bir şeyler tüketilmemelidir. Mümkün oldukça tükürülmemelidir. Kan pıhtısı tam bir iyileşme için çok gereklidir. İyileşme süresince pıhtının organizasyonunu bozmamak ve çekim yerinde devamlılığını sağlamak gerekmektedir. Çekimi takiben ilk 2 saat hiçbirşey, 3-4 saat sürecinde ise katı şeyler tüketmemeye özen gösterilmelidir. Eğer kullanılıyorsa 2-3 gün sigara içilmemelidir. Doktor tavsiyesiyle birlikte antiseptik gargaralar kullanılabilir. İlk günü geçirdikten sonra düzenli olarak dişler fırçalanmaya devam edilmelidir. Çekimden sonraki 2-3 günlük sürede ağrı olması durumunda kronik rahatsızlıklar değerlendirilerek doktor tavsiyesi ile karar verilen ağrı kesiciler kullanılabilir. 3 gün ve sonrasında devam eden ağrı, şişlik gibi durumlarda mutlaka hekime başvurmak gerekmektedir.