Dentoloji

TAM –YARI GÖMÜLÜ 20 YAŞ DİŞ ÇEKİMİ

Zamanı gelmesine rağmen ağızdaki diş dizisi içerisinde yer almayan dişlere gömülü dişler denir. Ve en fazla 3.azı dişleri olan 20 yaş dişlerinde görülmektedir. Tamamen gömülü olma ya da bir kısmının ağızda görülmesine göre tam veya yarı gömülü ismini alırlar.

Aşırı miktarda kemik ve yumuşak doku varlığında, genetik faktör sebebiyle, sistemik rahatsızlıklar nedeniyle, diş pozisyonlarındaki bozukluklar ve çenelerdeki darlık sebebiyle 20 yaş dişleri gömülü kalabilmektedir.

Bazı durumlarda çekilmeleri zorunludur; Pozisyonları itibariyle etkili bir şekilde fırçalanamıyorsa ve gıda birikmesi sebebiyle ağız kokusuna yol açıyorsa, kulak ve baş ağrısına yol açıyorsa, kist ve tümör içeriyorsa, protez yapımına engel oluyorsa, ağızdaki normal diş dizilimini bozuyorsa.

Çekimler genellike lokal anestezi altında yapılmaktadır. Ama normal diş çekiminde olduğu gibi bazı özel durumlarda genel anestezi de tercih edilebilir.

20 yaş diş çekimi sonrasında istenmeyen ağrı, morarma, çenede şişlik, çeneyi açmada zorluk(trismus) görülebilir. Oluşabilecek tüm bu durumları en aza indirmek için çekim sonrası yara üzerinde tampon kullanımına özen göstermeli, sıcak tüketmemeli ve tükürmemeliyiz. Ağzımızı açarken özellikle ilk günler biraz daha nazik davranmalıyız. Hekim yönlendirmesi şartıyla ağrı kesici, gerekliyse antibiyotik, antiseptik gargaralar kullanılabilir. İlk 2 gün dıştan soğuk uygulaması yapılırken sonrasında sıcak uygulamasına geçilmelidir.7-10 gün sürede geçmeyen şişlik, morarma ve ağrı durumunda gecikmeden hekime başvurulmalıdır.